search
shop 0 En

فقر آهن در کودکان قابل پیشگیری است

فقر آهن در کودکان قابل پیشگیری است
calendar 1400/11/16
comment
0 کامنت
like
6 لایک

فقر آهن در کودکان قابل پیشگیری است

توسط جهان فارمد آریا

اگر در بدن کودکی آهن به اندازه لازم وجود نداشته باشد، رشد و نمو او دچار اختلال می شود. احتمال بروز کم خونی فقر آهن هم وجود دارد. پیشگیری از فقر آهن در کودکان، یکی از امور مهم تغذیه و بهداشت این گروه سنی به شمار می رود.


شرکت داروسازی جهان فارمد آریا، تولیدکننده محصولات ژل دهانی ماساژی دنتی ول، شربت آهن کودکان، کپسول فروس فولیک (قرص آهن و اسید فولیک)، ساشه گالاکتورایز، کپسول دابل فلکس، قطره بیلی استاپ و... در ایران می‌باشد.

 

در این نوشتار درباره جلوگیری از فقر آهن در کودکان صحبت می کنیم. با ما باشید.

آهن چیست؟

آهن یک عنصر مهم برای بسیاری از فعالیت های بدن است. منبع اصلی تامین آهن بدن همه ما مواد غذایی هستند. تغذیه بسیاری از کودکان آن قدر برنامه ریزی شده نیست که بتواند نیاز بالای آنها به آهن را برآورده سازد.

برای این که با راهای پیشگیری از فقر آهن در کودکان آشنا شویم، نخست باید دلایل کمبود دریافت آهن در کودکان را بشناسیم. سپس باید با روش های تعیین فقر آهن در کودکان آشنا شویم.

پیشگیری از فقر آهن در کودکان به سبب نقش مهم آهن در سلامتی آنها

آهن موجود در گلبول قرمز خون، مسوول انتقال اکسیژن از ریه ها به سایر سلول های بدن است. همچنین آهن در سلول های عضلات بدن وظیفه مصرف اکسیژن برای تولید انرژی را برعهده دارد.

اگر فرزند ما یا هر کودکی به اندازه کافی آهن دریافت نکند، دچار فقر آهن می شود. فقر آهن یک مشکل تغذیه ای بسیار شایع در بین کودکان، به ویژه کودکان پیش دبستانی است.

فقر آهن در درجات متنوعی ممکن است رخ دهد. در کودکان، فقر آهن از حالت خفیف تا کم خونی فقر آهن شدید ممکن است ظاهر شود. در کم خونی شدید فقر آهن، تعداد گلبول های قرمز سالم و کارآمد در بدن کودک کاهش یافته است.

پیشگیری از فقر آهن در کودکان اهمیت زیادی دارد زیرا فقر آهن در این رده سنی باعث توقف یا کندی رشد و نمو می شود. گاهی با وجود رفع فقر آهن همچنان رشد کودک تا سال ها با کندی ادامه می یابد.

چقدر آهن برای کودک لازم است؟

تولد بموقع یک نوزاد علامت خوبی است زیرا اطمینان می دهد میزان آهن موجود در بدن او کافی است. نوزاد رشد بسیار سریعی دارد بنابراین ذخایر آهن موجود در بدن او به سرعت مصرف می شود. اهمیت دارد که میزان مناسب آهن به بچه ها برسد. نیاز روزانه کودکان به آهن در سنین مختلف متفاوت است. نیاز روزانه آهن در سنین مختلف کودکی به شرح زیر به آگاهی می رسد:

  • هفت تا 12 ماهگی: 11 میلی گرم
  • یک تا سه سالگی: 7 میلی گرم
  • چهار تا هشت سالگی: ده میلی گرم
  • نه تا 13 سالگی: 8 میلی گرم

پیش از این در یک نوشتار به طور مفصل به میزان آهن مورد نیاز بدن کودکان پرداخته ایم که از شما دعوت می کنیم آن را مطالعه بفرمایید.

فقر آهن در کدام کودکان بیشتر رخ می دهد؟

برخی کودکان بیش از سایرین در معرض ابتلا به فقر آهن هستند. طبیعی است که پیشگیری از فقر آهن در کودکان زیر از اهمیت بیشتری برخوردار است:

  • نوزادانی که حاصل زایمان زودرس هستند
  • نوزادانی که پیش از یک سالگی با شیر گاو یا بز تغذیه می شوند
  • نوزادان شیرخواری که پس از شش ماهگی همچنان با شیر مادر تغذیه آنها ادامه می یابد و شیر خشک غنی شده با آهن نمی خورند
  • نوزادان شیرخواری که با شیر خشک معمولی و غنی نشده با آهن تغذیه می شوند
  • کودکانی که بین یک تا 5 سال سن دارند و بیشتر از روزی چهار لیوان شیر گاو، بز یا شیر سویا می نوشند
  • کودکانی که بیماری های خاصی دارند مانند کودکان مبتلا به عفونت های مزمن یا محدودیت غذایی به سبب آلرژی غذایی
  • کودکان چاق یا دارای اضافه وزن

شایان ذکر است که دخترانی که در سنین پایین پریود آنها آغاز می شود، بیشتر در معرض خطر فقر آهن قرار دارند. این دختران در طول پریود، در خونریزی ماهانه آهن از دست می دهند. به همین دلیل این دختران هم در معرض فقر آهن هستند.

فقر آهن در کودکان با چه علائمی همراه است؟

از علائم فقر آهن در کودکان می توان به فهرست نشانه ها و علائم زیر اشاره کرد:

  • رنگ پریدگی پوست
  • خستگی
  • دست و پای سرد
  • کندی رشد و نمو
  • کم اشتهایی
  • افزایش غیرطبیعی سرعت تنفس
  • مشکلات خُلقی و رفتاری مانند گریه زیاد از حد
  • ابتلا به عفونت های مکرر
  • تمایل غیرطبیعی به خوردن مواد غیرغذایی مانند خاک، یخ یا گچ

راه های پیشگیری از فقر آهن در کودکان

کودکی که در حال مصرف شیر خشک غنی شده با آهن است، به احتمال قوی آهن مورد نیاز بدن خود را دریافت می کند. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، طبق نظر پزشک معالج بهتر است قطره آهن دریافت کنند. اگر قطره آهن، ویتامین های موردنیاز نوزاد مانند ویتامین آ و ویتامین دی هم داشته باشد که بهتر است.

دادن قطره آهن به نونهالان از 4 ماهگی

اگر نوزاد حاصل زایمان بموقع است، از 4 ماهگی لازم است زیر نظر پزشک قطره آهن دریافت کند. در صورت مصرف شیر خشک غنی شده با آهن ممکن است پزشک، مصرف قطره آهن را با دوز کم توصیه کند یا به طور کلی مصرف آن را به تعویق بیندازد.

قطره آهن برای نوزادان نارس از دو هفتگی

نوزادی که زودتر از موعد به دنیا آمده است، فاقد ذخایر کافی آهن است. در این موارد، بهتر است دادن قطره آهن از دو هفتگی آغاز شود و تا پایان سال نخست زندگی ادامه یابد. اگر این نوزادان یا کودکان با شیر خشک غنی شده با آهن تغذیه می شوند، ممکن است به قطره آهن نیاز نداشته باشند. در این صورت بهتر است با پزشک معالج مشورت کنیم.

تغذیه کودک با غذاهای سرشار از آهن

به طور معمول و به تدریج، کودکان از سن 4 تا 6 ماهگی خوردن غذاهای عادی را آغاز می کنند. دادن غذاهای ویژه کودک که با آهن غنی شده اند می تواند راه خوبی برای پیشگیری از فقر آهن در کودکان باشد. همچنین قرار دادن غذاهای سرشار از آهن مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی (پس از یک سالگی)، حبوبات و اسفناج در برنامه غذایی کودک در پیشگیری از فقر آهن بسیار کارآمد است.

پرهیز از زیاده روی در مصرف شیر

کودکان بین یک تا پنج سال سن نباید بیش از چهار لیوان شیر در روز مصرف کنند.

بهبود جذب آهن

ویتامین سی به جذب بهتر آهن در روده کمک می کند. شایسته است همراه غذاهای سرشار از آهن، مواد حاوی ویتامین سی مانند آبلیمو، گوجه فرنگی یا فلفل دلمه هم میل شود.

قطره خوراکی آهن و ویتامین آ و د داروسازی جهان فارمد

کیفیت عالی تولید، یکی از نقاط قوت قطره خوراکی آهن و ویتامین آ و د داروسازی جهان فارمد آریا تلقی می شود. این قطره محتوی آهن اِنکپسوله بوده و عوارض آن بسیار کمتر از سایر مکمل های آهن است. با دادن قطره آهن و ویتامین آ و د به کودکان، دیگر نیازی به تجویز دو دارو به کودک نیست و با یک قطره می توان مهم ترین مواد لازم برای رشد و نمو کودک را به بدن او رساند.

برای تهیه قطره خوراکی آهن و ویتامین آ و د داروسازی جهان فارمد آریا از داروخانه های آنلاین اینجا کلیک کنید.

منبع: Mayo Clinic website


شرکت داروسازی جهان فارمد آریا، تولیدکننده محصولات ژل دهانی ماساژی دنتی ول، شربت آهن کودکان، کپسول فروس فولیک (قرص آهن و اسید فولیک)، ساشه گالاکتورایز، کپسول دابل فلکس، قطره بیلی استاپ و... در ایران می‌باشد.

اشتراک‌گذاری:

ثبت نظر بازدیدکنندگان

دسته‌بندی مطالب

آخرین مطالب

نشانه های کمبود آهن

نشانه های کمبود آهن

1401/10/23
درمان کمبود آهن با تغذیه

درمان کمبود آهن با تغذیه

1401/10/23
نشانه های کمبود آهن در بدن

نشانه های کمبود آهن در بدن

1401/10/23
زمان استفاده از دهان شویه

زمان استفاده از دهان شویه

1401/06/05
استفاده از پستانک در کودکان چه عوارضی دارد؟

استفاده از پستانک در کودکان چه عوارضی دارد؟

1401/06/05
علل درد زیر بغل چیست؟

علل درد زیر بغل چیست؟

1401/05/22
خبرنامه
جهت آگاهی از آخرین مطالب و محصولات جهان فارمد آریا، ایمیل خود را وارد کنید.
© 2020 Diako Co. All Right Reserved