search
shop 0 En

کم خونی فقر آهن در بارداری و پیشگیری از آن

کم خونی فقر آهن در بارداری و پیشگیری از آن
calendar 1400/12/04
comment
0 کامنت
like
4 لایک

کم خونی فقر آهن در بارداری و پیشگیری از آن

توسط جهان فارمد آریا

زن حامله ای که احساس خستگی و ضعف دارد، شاید به کم خونی فقر آهن در بارداری دچار باشد. زنان باردار باید عوامل خطرزای این بیماری، علائم آن و راه های پیشگیری از آن را بدانند.  


شرکت داروسازی جهان فارمد آریا، تولیدکننده محصولات ژل دهانی ماساژی دنتی ول، شربت آهن کودکان، کپسول فروس فولیک (قرص آهن و اسید فولیک)، ساشه گالاکتورایز، کپسول دابل فلکس، قطره بیلی استاپ و... در ایران می‌باشد.

 

در این نوشتار به راه های پیشگیری از کم خونی فقر آهن در باداری، علائم و عوامل زمینه ساز فقر آهن خواهیم پرداخت. با ما باشید.

بارداری: عامل خطرزای کم خونی فقر آهن

ما زنان باردار بیش از دیگران در معرض ابتلا به کم خونی فقر آهن هستیم. وقتی آهن در بدن ما کم باشد، مغز استخوان نمی تواند به تعداد لازم، گلبول قرمز سالم تولید کند. برای تولید گلبول قرمز بدن ما به آهن نیاز دارد. با کاهش تعداد گلبول های قرمز، رساندن اکسیژن از ریه ها به سایر نقاط بدن دچار اختلال می شود. به این بیماری کم خونی فقر آهن گفته می شود.

چرا کم خونی در بارداری بیشتر رخ می دهد؟

یک پروتئین در گلبول قرمز ما وجود دارد که هِموگلیوبین نام دارد. این پروتئین وطیفه انتقال اکسیژن از ریه ها به سراسر بدن را بر عهده دارد. در طول دوره بارداری، میزان نیاز بدن ما به آهن به طور کلی زیاد می شود. تقریبا میزان آهن مورد نیاز یک زن باردار دو برابر نیاز او پیش از بارداری است. چرا بدن زن باردار به دو برابر آهن بیشتر نیاز دارد؟ بدن زن باردار باید به تعداد بیشتری گلبول قرمز یا به زبان ساده تر خون درست کند، که نیاز خودش و جنین، هر دو را برطرف نماید. به همین دلیل، بدن ما زنان باردار به میزان آهن بیشتری نیاز دارد. اگر ذخایر آهن بدن زن باردار از پیش تکمیل نباشد، یا غذاهای سرشار از آهن میل نکند، احتمال بروز کم خونی فقر آهن در بارداری بسیار زیاد خواهد بود. به همین دلیل است که زنان باردار بیشتر در معرض ابتلا به کم خونی فقر آهن قرار دارند.

تاثیر کم خونی مادر بر جنین چگونه خواهد بود؟

اگر کم خونی فقر آهن در بارداری شدید باشد، احتمال بروز موارد خطرناک زیر بیشتر خواهد بود:

  • زایمان پیش از موعد یا زایمان زودرس
  • وزن کم جنین و وزن کم نوزاد هنگام تولد
  • افزایش احتمال مرگ نوزاد پیش از تولد یا اندکی پس از تولد

 

کم خونی فقر آهن در بارداری در مورد خود مادر هم با مشکلاتی همراه است. از جمله این مشکلات، افزایش احتمال افسردگی پس از زایمان در زنان دچار کم خونی فقر آهن است.

عوامل خطر کم خونی در بارداری را بشناسیم

عوامل خطرزا، به عامل هایی گفته می شود که احتمال بروز یک بیماری را زیاد می کنند. در زیر برخی از عوامل خطرزای کم خونی فقر آهن در بارداری را با هم مرور می کنیم:

  • دو بارداری متوالی به فاصله کمتر از سه سال
  • دو قلو یا چند قلو حامله بودن
  • تهوع شدید و استفراغ به خصوص در سه ماهه نخست بارداری به دلیل حاملگی
  • نخوردن غذا از منابع سرشار از آهن
  • داشتن سابقه پریود سنگین با خونریزی زیاد پیش از بارداری
  • کم خونی فقر آهن پیش از آغاز بارداری

علائم کم خونی فقر آهن در بارداری

علائم و نشانه های کم خونی فقر آهن در بارداری به شرح زیر هستند:

  • خستگی
  • ضعف
  • رنگ پریدگی یا زردی پوست
  • تپش قلب یا بی نظمی ضربان قلب
  • کم آوردن نفس یا تنگی نفس
  • احساس سیاهی رفتن چشم یا سبکی در سر
  • درد قفسه سینه
  • سردی دست و پا
  • سردرد

 

باید خاطر نشان کرد علائم کم خونی فقر آهن در بارداری با نشانه ها و مشکلات همراه خود بارداری بسیار شباهت دارد. به همین دلیل، تشخیص کم خونی فقر آهن در بارداری کار ساده ای نیست. به هر حال، پزشک برای زن باردار در مقطع زمانی خاصی آزمایش خون برای چکاپ می دهد. در آزمایش خون امکان تشخیص کم خونی فقر آهن وجود دارد. با وجود این، اگر احساس می کنیم خستگی ما بیش از حد عادی برای بارداری است، توصیه می شود با پزشک معالج یا دکتر داروساز در داروخانه مشورت نماییم.

پیشگیری از کم خونی فقر آهن در بارداری

به طور معمول، زنان پیش از بارداری یک مکمل غذایی باید مصرف نمایند. بسیاری از پزشکان از بانوان می خواهند پیش از برنامه ریزی برای بارداری ویتامین ب به ویژه اسید فولیک به طور مرتب استفاده کنند. چه بهتر که بانوان در انتخاب خود دقت نمایند و قرص حاوی آهن و اسید فولیک به طور همزمان را برگزینند. اگر زنان پیش از حاملگی قرص آهن مصرف کرده باشند و ذخایر آهن بدن خود را به حد ایده آل رسانده باشند، بعید است دچار کم خونی فقر آهن در بارداری شوند. بسیاری از پزشکان متخصص زنان و زایمان یا ماماها مصرف قرص آهن را در حین بارداری به زنان حامله توصیه می کنند. میزان نیاز روزانه زن باردار به آهن، 27 میلی گرم است. راه دیگر برای پیشگیری از کم خونی فقر آهن در بارداری، تغذیه سالم و مناسب است. منابع آهن در بین غذاهای مصرفی عبارتند از:

  • گوشت قرمز
  • مرغ و
  • ماهی
  • حبوبات
  • برخی سبزی ها مانند اسفناج

 

آهن موجود در غذاهای حیوانی مانند گوشت ها بهتر جذب بدن ما می شوند. اگر مواد غذایی یا قرص آهن همراه با یک غذا یا میوه حاوی ویتامین سی خورده شود، جذب آهن بیشتر خوهد بود. آب پرتقال، گوجه فرنگی و توت فرنگی از مواردی هستند که همراهی آنها با غذاهای سرشار آهن مفید خواهد بود. همراهی کلسیم با مواد غذایی سرشار آهن یا قرص آهن از جذب آهن موجود در آنها می کاهد. به همین دلیل، بهتر است همراه گوشت و قرص آهن لبنیات و شیر میل نشود.

درمان کم خونی فقر آهن در بارداری

اگر پیش از بارداری یا حین حاملگی قرص آهن مصرف نکرده ایم که درمان ساده است. اگر با وجود مصرف قرص آهن باز هم دچار کم خونی فقر آهن هستیم، باید پزشک بررسی کاملی انجام دهد. به عنوان نمونه، شاید تشخیص کم خونی فقر آهن درست نبوده است. به این منظور شاید پزشک متخصص زنان و زایمان ما را به پزشک متخصص داخلی با فوق تخصص خون و هماتولوژی معرفی نماید. شاید هم پیش از این کار تعداد قرص آهن مصرفی روزانه ما را زیاد کند. یکی از دلایل ناکارآمدی قرص آهن در درمان کم خونی فقر آهن در بارداری، بیماری های گوارشی است. بسیاری از بیماری های گوارشی، جذب آهن را با مشکل رو به رو می سازند. کم خونی فقر آهن در این افراد گاهی با افزایش تعداد قرص آهن مصرفی بهبود می یابد.

درباره قرص فروس فولیک

بهترین قرص آهن برای دوران بارداری کدام است؟ رسالت داروسازی جهان فارمد آریا کمک به سلامتی بیشتر دختران، زنان و کودکان است. قرص فروس فولیک با داشتن مواد زیر یکی از بهترین ها برای دوران پیش از حاملگی و دوره بارداری محسوب می‌شود:

  • آهن به شکل فروس فومارات به میزان 27 میلی گرم در هر قرص
  • اسید فولیک یا ویتامین ب 9 به میزان 400 میکروگرم
  • ویتامین سی به میزان 220 میلی گرم
  • ویتامین ب 12 یا سیانوکوبالامین به میزان 50 میکروگرم

 

بدین ترتیب، قرص فروس فولیک با داشتن همزمان آهن و اسید فولیک، نیاز زن باردار به دو ماده ای مهم را تامین می کند. پزشکان بسیار روی تامین این دو ماده ضروری برای بدن زنان باردار تاکید دارند.


شرکت داروسازی جهان فارمد آریا، تولیدکننده محصولات ژل دهانی ماساژی دنتی ول، شربت آهن کودکان، کپسول فروس فولیک (قرص آهن و اسید فولیک)، ساشه گالاکتورایز، کپسول دابل فلکس، قطره بیلی استاپ و... در ایران می‌باشد.

اشتراک‌گذاری:

ثبت نظر بازدیدکنندگان

دسته‌بندی مطالب

آخرین مطالب

نشانه های کمبود آهن

نشانه های کمبود آهن

1401/10/23
درمان کمبود آهن با تغذیه

درمان کمبود آهن با تغذیه

1401/10/23
نشانه های کمبود آهن در بدن

نشانه های کمبود آهن در بدن

1401/10/23
زمان استفاده از دهان شویه

زمان استفاده از دهان شویه

1401/06/05
استفاده از پستانک در کودکان چه عوارضی دارد؟

استفاده از پستانک در کودکان چه عوارضی دارد؟

1401/06/05
علل درد زیر بغل چیست؟

علل درد زیر بغل چیست؟

1401/05/22
خبرنامه
جهت آگاهی از آخرین مطالب و محصولات جهان فارمد آریا، ایمیل خود را وارد کنید.
© 2020 Diako Co. All Right Reserved