search
shop 0 En

انواع زردی نوزاد را بیشتر بشناسیم

انواع زردی نوزاد را بیشتر بشناسیم
calendar 1400/11/20
comment
0 کامنت
like
5 لایک

انواع زردی نوزاد را بیشتر بشناسیم

توسط جهان فارمد آریا

نوزادی که بموقع متولد شده است، شاید در همان روزهای نخست دچار زردی شود. زردی نوزاد شایع ترین مشکل بهداشتی نوزادان و والدین آنهاست.


شرکت داروسازی جهان فارمد آریا، تولیدکننده محصولات ژل دهانی ماساژی دنتی ول، شربت آهن کودکان، کپسول فروس فولیک (قرص آهن و اسید فولیک)، ساشه گالاکتورایز، کپسول دابل فلکس، قطره بیلی استاپ و... در ایران می‌باشد.

 

افزایش غلظت بیلی روبین در خون نوزادان باعث زردی آنها می شود. بیلی روبین ماده ای است که از تجزیه گلبول های قرمز پیر و فرسوده حاصل می شود. اگر می خواهید درباره بیلی روبین بیشتر مطالعه کنید، اینجا کلیک بفرمایید.

زردی نوزاد باید چند باشد؟

این نخستین پرسش والدین است وقتی متوجه زردی نوزاد می شوند. هر وقت غلظت بیلی روبین در خون از عدد 5 میلی گرم در دسی لیتر بیشتر می شود، پوست نوزاد زرد می شود. زردی چشم نوزاد ممکن است کمی زودتر قابل رویت باشد. برای هر کودک عدد قابل قبول زردی نوزاد فرق می کند. این امر به عواملی مانند موارد زیر بستگی دارد:

  • تولد بموقع یا نارس بودن نوزاد
  • سن نوزاد چند روز است؟
  • نژاد والدین نوزاد

 

به هر حال اگر میزان بیلی روبین خون نوزاد ظرف یک روز بیشتر از 5 میلی گرم در دسی لیتر زیاد شود یا در مجموع به بالای 15 یا 17 برسد، درمان ضرورت پیدا می کند. اما بر پایه این که چه عاملی باعث بروز زردی نوزادان شده است، زردی نوزاد به سه نوع تقسیم بندی می شود. این سه دسته عبارتند از:

  • زردی نوزاد به دلیل تولید بیش از حد بیلی روبین
  • زردی به دلیل کاهش ترکیب بیلی روبین با پروتئین
  • زردی نوزاد به دلیل کاهش دفع بیلی روبین

زردی طبیعی یا زردی فیزیولوژیک نوزاد

در نوزادی که حاصل زایمان بموقع و سالم است، زردی دوره نوزادی از الگوی مشخصی پیروی می کند. در این حالت زردی نوزاد به تدریج زیاد می شود. در برخی موارد، در روز سوم یا چهارم پس از تولد پوست نوزاد زرد می گردد. در این روزها بیلی روبین نوزاد در حدود 5 یا 6 میلی گرم در دسی لیتر است. در روزهای آینده زردی نوزاد کم می شود. در برخی موارد اما بیلی روبین نوزاد به حدود 12 میلی گرم در دسی لیتر می رسد. این در حالی است که بیلی روبین متصل به پروتئین نوزاد در حدود 2 میلی گرم در دسی لیتر است. در موارد کمی، ممکن است بیلی روبین این نوزادان تا حدود 17 میلی گرم در دسی لیتر افزایش یابد. در این صورت نوزاد دچار زردی شدید نوزادی می شود. علت ایجاد زردی در این نوزادان عبارتند از:

  • افزایش تولید بیلی روبین به دلیل تجزیه گلبول های قرمز اضافی که در دوران جنینی تعداد زیادی از آنها لازم بوده است، کوتاه بودن عمر گلبول قرمز نوزادان در مقایسه با بزرگسالان کم توانی کبد در برداشت و دفع بیلی روبین به دلیل این که هنوز کبد کمی نارس است. افزایش گردش بیلی روبین در چرخه روده- کبد.
  • زردی شیر مادر: نوزاد ممکن است به فاصله کوتاهی با آغاز مصرف شیر مادر یا گاهی با تاخیر کمی پس از آغاز مصرف شیر مادر دچار زردی شود.
  • زردی زودهنگام شیر مادر

 

نوزادانی که از همان ابتدای تولد فقط با شیر مادر تغذیه می شوند، ممکن است به درجات شدیدتری از زردی دوره نوزادی مبتلا شوند. نوزاد در روزهای ابتدایی زندگی به کالری زیادی نیاز دارد و شیر مادر نمی تواند در ابتدا، کالری موردنیاز نوزاد را تامین سازد. حجم کم شیر مادر و دفعات کم شیردهی می تواند باعث کم آبی نسبی بدن نوزاد شود. این امر دفع مدفوع نوزادی موسوم به مِکونیوم را به تاخیر می اندازد. به همین دلایل که گفته شد، نوزادانی که فقط با شیر مادر تغذیه می شوند، سه تا شش برابر بیشتر از نوزادان مصرف کننده شیر خشک، در معرض ابتلا به درجات متوسط یا شدید زردی نوزادی هستند. در زردی متوسط غلظت بیلی روبین خون یا به بیان ساده تر عدد زردی نوزاد از 12 بالاتر رفته است. در زردی شدید نوزاد عدد زردی از 15 تجاوز کرده است.

برای این که نوزاد شیرخوار همچنان به تغذیه با شیر مادر ادامه دهد چه باید کرد؟

تعداد دفعات شیردهی مادر باید روزانه به 10 بار یا بیشتر افزایش پیدا کند. اگر نوزاد وزن نمی گیرد، یا دفع مدفوعش دیر است، شاید بهتر باشد شیر خشک به کمک تغذیه نوزاد بیاید. بهتر است شیردهی مادر قطع نشود تا روند تولید شیر مادر برقرار بماند. دادن آب بیش از حد به نوزاد هم خوب نیست. این کار احتمال کاهش سطح سدیم خون نوزاد را افزایش می دهد.

زردی دیرهنگام شیر مادر

گاهی اوقات زردی نوزاد به دلیل خود شیر مادر است. در این موارد، به طور معمول، زردی نوزاد در هفته دوم زندگی به اوج خود می رسد. آمار دقیقی در ایران در رابطه زردی شیر مادر وجود ندارد اما طبق آمارهای آمریکا یک سوم نوزادان به زردی شیر مادر دیرهنگام دچار می شوند. به طور معمول، غلظت بیلی روبین نوزادان مبتلا به زردی شیر مادر دیرهنگام بین 12 تا 20 است. با توجه به این که سن نوزاد زیاد شده است، این اعداد شاید خطرناک نباشد، اما نظر پزشک مهم است. غلظت بیلی روبین پس از هفته دوم زندگی نوزاد بتدریج کم می شود. با وجود این، ممکن است بیلی روبین خون بین یک تا سه ماه همچنان کمی بالا باقی بماند. هنوز علت بروز زردی دیرهنگام شیر مادر به خوبی شناخته نشده است. به نظر می رسد برخی از مواد در شیر مادر ممکن است در بعضی از نوزادان باعث کند شدن روند متابولیسم بیلی روبین شود. در صورت بالا رفتن بیش از حد زردی نوزاد یا شک داشتن به این که علت زردی نوزاد شیر مادر است، باید به طور موقت تغذیه نوزاد با شیر مادر قطع شود. اگر ظرف 48 ساعت که شیر مادر قطع و شیر خشک جایگزین شده، غلظت بیلی روبین یا همان عدد زردی پایین بیاید (به میزان 3 میلی گرم در دسی لیتر روزانه) یعنی تشخیص زردی شیر مادر درست بوده است.

زردی نوزاد ناشی از بیماری

اگر زردی نوزاد در هیچ یک از طبقه بندی هایی که در بالا ذکر شد، نگنجد، یک بیماری باعث بروز زردی نوزاد شده است. در موارد زیر باید به زردی نوزاد ناشی از بیماری شک کرد:

  • زردی نوزاد در 24 ساعت نخست بعد از تولد
  • افزایش عدد زردی نوزاد در حد روزانه 5 میلی گرم در دسی لیتر یا بیشتر
  • گذشتن غلظت بیلی روبین خون از مرز 17
  • طولانی شدن مدت زردی نوزاد
  • ظهور سایر علائم

قطره بیلی استاپ: کمک به درمان زردی نوزاد

داروسازی جهان فارمد آریا برای کمک به درمان زردی نوزادان قطره بیلی استاپ را تولید می کند. این قطره با بالاترین کیفیت و از بهترین عصاره شیرخشت تهیه می شود. هر میلی لیتر از قطره گیاهی بیلی استاپ حاوی 300 میلی گرم مانیتول است. به محض آغاز زردی نوزادان می توان روزی سه بار و هر بار سه تا پنج قطره بیلی استاپ به ازای وزن بدن نوزاد به او داد. به عنوان نمونه، وزن بیشتر نوزادان در حدود سه کیلوگرم است. در نتیجه، صیح و ظهر و شب، هر بار بین 9 تا 15 قطره می توان از قطره بیلی استاپ به نوزاد داد.جهت تهیه قطره بیلی استاپ کافی است در گوگل واژه قطره بیلی استاپ را جستجو کنید.


شرکت داروسازی جهان فارمد آریا، تولیدکننده محصولات ژل دهانی ماساژی دنتی ول، شربت آهن کودکان، کپسول فروس فولیک (قرص آهن و اسید فولیک)، ساشه گالاکتورایز، کپسول دابل فلکس، قطره بیلی استاپ و... در ایران می‌باشد.

اشتراک‌گذاری:

ثبت نظر بازدیدکنندگان

دسته‌بندی مطالب

آخرین مطالب

نشانه های کمبود آهن

نشانه های کمبود آهن

1401/10/23
درمان کمبود آهن با تغذیه

درمان کمبود آهن با تغذیه

1401/10/23
نشانه های کمبود آهن در بدن

نشانه های کمبود آهن در بدن

1401/10/23
زمان استفاده از دهان شویه

زمان استفاده از دهان شویه

1401/06/05
استفاده از پستانک در کودکان چه عوارضی دارد؟

استفاده از پستانک در کودکان چه عوارضی دارد؟

1401/06/05
علل درد زیر بغل چیست؟

علل درد زیر بغل چیست؟

1401/05/22
خبرنامه
جهت آگاهی از آخرین مطالب و محصولات جهان فارمد آریا، ایمیل خود را وارد کنید.
© 2020 Diako Co. All Right Reserved