search
shop 0 En

لیپوزوم و کاربرد آن

لیپوزوم و کاربرد آن
calendar 1400/02/02
comment
0 کامنت
like
51 لایک

لیپوزوم و کاربرد آن

توسط جهان فارمد آریا

لیپوزوم‌ها ساختارهایی دو یا چند لایه هستند که از صفحات فسفولیپید‌ی محکم تشکیل شده‌اند. این ساختارها اولین بار در اواسط دهه ۱۹۶۰ معرفی شدند. این مولکول‌ها دارای دم آبگریز و ناحیه سر آب دوست هستند. هنگامی‌ که دو غشای منفرد به هم نزدیک می‌شوند، دم‌های آبگریز به یکدیگر جذب می‌شوند، در حالی که سر آب دوست هر دو غشا به سمت آب قرار می‌گیرند. این فرایند، لایه مضاعف یا دو تایی کروی از مولکول‌های فسفولیپید را تشکیل می‌دهد. این کره فسفولیپیدی می‌تواند محلول‌های آبی را درون خود نگه داشته و حمل کند. محلول‌ها را می‌توان در صورت لزوم با لیپوزوم‌ها انتقال داد. دو ساختار لیپیدی دیگر به نام «میسل» (Micelles) و «لیزوزوم» (Lysosome) وجود دارند که نباید با لیپوزوم اشتباه گرفته شوند. میسل یک ساختار کروی فسفولیپیدی است که برخلاف لیپوزوم از یک لایه منفرد تشکیل شده است. لیزوزوم نیز یکی از اندامک‌های تخصصی در سلول‌ها است که آنزیم‌های تجزیه کننده را از سایر بخش‌های سلول جدا کرده و در خود نگه می‌دارد. این اندامک بسیار شبیه به لیپوزوم است ولی در ساختمان فسفولیپیدی آن پروتئین‌هایی وجود دارند که به عملکرد آن به عنوان اندامک سلولی کمک می‌کنند.


شرکت داروسازی جهان فارمد آریا، تولیدکننده محصولات ژل دهانی ماساژی دنتی ول، شربت آهن کودکان، کپسول فروس فولیک (قرص آهن و اسید فولیک)، ساشه گالاکتورایز، کپسول دابل فلکس، قطره بیلی استاپ و... در ایران می‌باشد.

 

طبقه‌بندی لیپوزوم‌ها

اندازه لیپوزوم‌ها می‌تواند خیلی کوچک در حدود ۰٫۰۲۵ تا خیلی بزرگ به اندازه ۲٫۵ میکرومتر باشد. به همین دلیل این ذرات در دامنه نانوتکنولوژی قرار می‌گیرند. همچنین لیپوزوم‌ها می‌توانند به صورت تک دیواره یا چند دیواره (از دو لایه‌های فسفولیپیدی) تشکیل شوند. اندازه لیپوزوم‌ها عاملی است که نیم عمر این ساختارها در سیستم گردشی بدن را تعیین می‌کند. به طور کلی، لیپوزوم‌ها براساس اندازه و لایه‌های فسفولیپیدی که دارند، تقسیم‌بندی می‌شوند:

  • Multi Lamellar Vesicles یا (MLV): لیپوزوم‌های چند دیواره با اندازه‌ای بیش از ۴۰۰ نانومتر
  • Large Unilamellar Vesicles یا (LUV): لیپوزوم‌های تک دیواره با اندازه‌ای در حدود ۱۰۰ – ۴۰۰ نانومتر
  • Small Unilamellar Vesicles یا (SUV): لیپوزوم‌های تک دیواره با اندازه‌ای در حدود ۲۵ – ۱۰۰ نانومتر

 

لیپوزوم‌ها براساس ماهیت و ترکیبات تشکیل دهنده‌شان نیز در سه دسته مختلف قرار می‌گیرند:

  • لیپوزوم‌های پنهانی (Stealth Liposome): این لیپوزوم‌ها به دلیل گیرنده‌های سطحی که دارند، می‌توانند از فاگوسیتوز شدن توسط سلول‌های سیستم ایمنی در امان بمانند و مدت زمان بیشتری را در بدن ماندگار باشند. از این لیپوزوم‌ها برای داروهایی که نیاز به رهایش طولانی مدت در بدن دارند، استفاده می‌شود. گیرنده‌های سطحی که برای این لیپوزوم‌ها استفاده می‌شود معمولا «پلی اتلین گلیکول» (PEG) است.
  • لیپوزوم‌های متداول (Conventional Liposome): از پرکاربردترین لیپوزوم‌ها به شمار می‌آیند. این گروه به دلیل میزان فسفولیپیدها و کلسترول‌هایی که دارند، دارای بار منفی هستند و برای دارورسانی به بافت‌های مختلف به کار می‌روند.
  • لیپوزوم‌های هدفمند (Targeted Liposome): لیپوزوم‌های هدفمند می‌توانند به طور اختصاصی داروها را به بافت یا سلول خاصی منتقل کنند. بر سطح این لیپوزوم‌ها، آنتی‌بادی‌هایی تعبیه می‌شود تا بتوانند در مواجه با سلول مورد نظر، آن را شناسایی کنند.
  • لیپوزوم‌های کاتیونی (Cationic Liposome): این گروه از لیپوزوم‌ها به دلیل داشتن برخی از کاتیون‌ها در سطح خود دارای بار مثبت هستند و بیشتر در ژن درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کاربردهای لیپوزوم

لیپوزوم‌ها ویژگی‌های مفیدی دارند که اهمیت آن‌ها را برای کاربرد در بسیاری از زمینه‌های علوم سلولی، پزشکی و سلامت دو چندان کرده است. در این مطلب به بررسی برخی از کاربردهای لیپوزوم‌ها در زمینه‌های مختلف می‌پردازیم.

کاربرد لیپوزوم در صنایع غذایی

استفاده ذراتی در محدوده اندازه نانو در تولیدات صنایع غذایی را نانوتکنولوژی غذایی می‌نامند. در این تکنولوژی از نانوسامانه‌هایی برای انتقال مواد موثره و عوامل ضد میکروبی به محصولات غذایی استفاده می‌شود. یکی از این نانوسامانه‌ها، نانولیپوزوم‌ها به شمار می‌آیند. در صنایع غذایی برای افزایش ماندگاری و کاهش فساد مواد غذایی از نانولیپوزوم‌هایی حاوی عوامل ضد میکروبی یا ضد قارچی در محصولات غذایی استفاده می‌شود. همچنین نانولیپوزوم‌ها برای کپسوله کردن برخی طعم‌دهنده‌ها و آنزیم‌ها با هدف رهایش تدریجی ‌آن‌ها در محصولات غذایی نیز به کار می‌روند.

کاربرد لیپوزوم در روش‌های درمانی

لیپوزوم‌ها در زمینه‌های مختلف پزشکی از جمله دارو‌سانی، به خصوص رساندن دارو‌های سمی و خطرناک به اهداف مشخص بسیار اهمیت دارند. لیپوزوم‌هایی که در بدن انسان برای انتقال دارو و سایر کاربردها مورد استفاده قرار می‌گیرند برای ورود به بدن و حرکت در آن باید در ابعاد نانومتری باشند به همین دلیل به لیپوزوم‌های انتقال دهنده در بدن انسان «نانولیپوزوم» نیز می‌گویند. مطالعات پزشکی در این زمینه نشان داده است که لیپوزوم‌ها می‌توانند با افزایش کارایی دارو و کاهش سمیت برای بدن، داروهای ضد تومور را به سلولی‌های تومور منتقل کنند. در این جا به چند مورد از مزایای استفاده از لیپوزوم‌ها در کاربردهای دارویی و درمانی اشاره می‌کنیم:

  • لیپوزوم‌ها باعث بهبود حلالیت داروهای چربی دوست و آمفی فیلیک (دارای دو سر آب دوست و آبگریز) می‌شوند.
  • افزایش پایداری دارو با قرارگیری در فضای لیپوزوم اتفاق می‌افتد.
  • لیپوزوم‌ها غیرسمی، انعطاف‌پذیر، زیست سازگار و زیست تخریب‌پذیر هستند.
  • لیپوزوم‌ها به دلیل کپسوله کردن دارو درون خود، باعث کاهش سمیت دارویی در بدن می‌شوند.
  • لیپوزوم‌ها باعث کاهش روبرویی بافت‌های حساس با داروهای سمی می‌شوند.
  • لیپوزوم‌ها عوارض جانبی دارو را کاهش می‌دهند.
  • انعطاف‌پذیری برای جفت شدن با گیرنده‌های اختصاصی جهت رسیدن به سلول‌های هدف نیز از ویژگی‌های لیپوزوم‌ها است.

شرکت داروسازی جهان فارمد آریا، تولیدکننده محصولات ژل دهانی ماساژی دنتی ول، شربت آهن کودکان، کپسول فروس فولیک (قرص آهن و اسید فولیک)، ساشه گالاکتورایز، کپسول دابل فلکس، قطره بیلی استاپ و... در ایران می‌باشد.

اشتراک‌گذاری:

ثبت نظر بازدیدکنندگان

دسته‌بندی مطالب

آخرین مطالب

نشانه های کمبود آهن

نشانه های کمبود آهن

1401/10/23
درمان کمبود آهن با تغذیه

درمان کمبود آهن با تغذیه

1401/10/23
نشانه های کمبود آهن در بدن

نشانه های کمبود آهن در بدن

1401/10/23
زمان استفاده از دهان شویه

زمان استفاده از دهان شویه

1401/06/05
استفاده از پستانک در کودکان چه عوارضی دارد؟

استفاده از پستانک در کودکان چه عوارضی دارد؟

1401/06/05
علل درد زیر بغل چیست؟

علل درد زیر بغل چیست؟

1401/05/22
خبرنامه
جهت آگاهی از آخرین مطالب و محصولات جهان فارمد آریا، ایمیل خود را وارد کنید.
© 2020 Diako Co. All Right Reserved